Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners hebben de zekerheid dat zij in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien

  2. Inwoners zijn financieel zelfredzaam

  3. Inwoners nemen naar vermogen deel aan het arbeidsproces

  4. Inburgeraars zijn geïntegreerd in de Uithoornse samenleving

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Voorkomen waar mogelijk door inzet op vroegsignalering en preventie.

  • Vanuit bestaanszekerheid de verbinding leggen naar woonvraagstukken en duurzaamheid (zoals energiearmoede).

  • Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden.

  • Aanbieden van een (financieel) vangnet voor inwoners die onvoldoende in eigen inkomen kunnen voorzien.

  • Stimuleren en begeleiden naar werk of andere passende dag invulling.

  • Begeleiden van inburgeraars en zorgen voor ondersteunende voorzieningen.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Nieuwe nota Bestaanszekerheid

De nieuwe nota ‘Bestaanszekerheid als basis om volwaardig mee te doen’ ligt eind 2023 ter besluitvorming voor in de raad. Dit betreft een integrale nota, waarin we stappen zetten om domeinoverstijgend te werken aan de basisvoorwaarden om mee te kunnen doen aan de samenleving. Dit betreft niet alleen voldoende inkomen en een schuldenaanpak, maar gaat ook over een dak boven je hoofd en voldoende gezondheid. De nota bevat voorstellen voor voortzetting van huidige maatregelen (bijvoorbeeld rond vroegsignalering) in combinatie met een aantal nieuwe interventies, bijvoorbeeld om de doelgroep van bestaande regelingen te vergroten en het bereik van regelingen te vergroten. Na vaststelling van de nota zal de uitvoering in 2024 vorm krijgen.

Evalueren en monitoren maatregelen Breed Offensief

In 2023 is een pakket maatregelen geïntroduceerd onder de naam Breed Offensief. Met deze maatregelen beoogt het kabinet op de arbeidsmarkt meer kansen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze maatregelen zijn uitgewerkt in de re-integratieverordening en de beleidsregels re-integratie. In 2024 zullen wij met onze partners monitoren wat het effect is van deze maatregelen. Het gaat hierbij om het vergoten van kansen voor inwoners, gebruik van de gemeentelijke voorzieningen en de financiële gevolgen voor de gemeente.

Lokaal vertalen van landelijke aanpassingen 'Participatiewet in balans'

De minister heeft in 2022 een eerste pakket aan wijzigingen aangekondigd. Door de val van het kabinet is het onduidelijk hoe het verdere verloop van dit proces zal zijn. In 2024 worden nieuwe ontwikkelingen nauw in de gaten gehouden om hier snel op te acteren.

Uitvoeren integrale pilot jongeren

De pilot heeft 2 jaar gelopen. Het jongerenloket bleek een grote behoefte binnen onze organisatie te vervullen. Door deze pilot hebben wij meer jongeren bereikt, beter beeld gekregen op de problematiek en het lokale en regionale netwerk kunnen versterken. Daarom is in 2023 besloten het jongerenloket voort te zetten binnen de dienstverlening van Duo+. De dienstverlening zal ook in 2024 worden voortgezet.

Opstellen pilot doelgroep 45+

In de re-integratienota is een pilot opgenomen voor bijstandsgerechtigden tussen de 45 en 55 jaar. Op dit moment zien wij echter niet meer dat deze groep oververtegenwoordigd is of dat hier specifieke problematiek speelt. Wel zien wij andere specifieke doelgroepen. In 2023 starten wij met 3 kleinschalige pilots gericht op specifieke begeleiding. In 2024 worden deze pilots geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomst wordt gekeken of die specifieke dienstverlening wordt voortgezet.

Actualiseren beleidsnota inburgering

De huidige beleidsnota 'Investeren in inburgeren, integreren en participeren' loopt eind 2024 af. Komend jaar benutten we om het huidige beleid te evalueren. De utkomsten hiervan gebruiken we om het huidige beleid te actualiseren. Hierbij zullen we ook zo veel mogelijk de ervaringen en input van de inburgeraar zelf maar ook de ketenpartners betrekken. Werk komt steeds meer centraal te staan als het gaat om de inburgering en integratie van nieuwkomers in Nederland. Het ministerie van SZW heeft in maart van dit jaar het plan van aanpak 'statushouders aan het werk' gepresenteerd, waarin onder andere acties voor gemeenten zijn benoemd om statushouders sneller aan het werk te helpen. De link met het beleid op het gebeid van de Participatiewet wordt hiermee nog groter. Bij het actualiseren van de beleidsnota inburgering wordt daarom bekeken in hoeverre het zinvol is beide beleidsterreinen (meer) te integreren en hoe dat vorm te geven.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf