Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Inwoners zijn optimaal zelfredzaam.
Inwoners die dat nodig hebben krijgen passende zorg en voorzieningen geboden die de kwaliteit van hun leven vergroot.
Inwoners voelen zich fysiek en mentaal gezond.
De sociale samenhang binnen Uithoorn is sterk.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Bied mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier.
Zet in op preventie en signaleer hierdoor eerder en pleeg passende interventies om potentiële problemen te voorkomen.
Stimuleer een gezonde leefstijl, bevorder mentale gezondheid en faciliteer gezond ouder worden.
Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden.
Versterk verbinding van sport & cultuur met maatschappelijke ondersteuning, jeugd en onderwijs, en veiligheid.
Vergroot de toegankelijkheid van onze welzijnsvoorzieningen en intensiveer het gebruik van onze sport en cultuurvoorzieningen.
Creëer een beweegvriendelijke openbare ruimte met voldoende plek voor ontmoeting, beweging, ontspanning.
Versterken van de sociale basis waarbij specifieke aandacht is voor diversiteit, inclusie en kansengelijkheid.
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
Opstellen (actualiseren) speel- en beweegbeleid
In 2023 wordt het speelbeleid herzien. Hiervoor wordt uitgegaan van het principe van BOSS: bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.Het huidige speelbeleid (2008-2012) is gedateerd en past niet meer bij de huidige maatschappelijke effecten. Het opstellen van een nieuw beleid biedt kansen om een speel- en beweegbeleid op te stellen dat passend is binnen de verschillende wijken en beter past binnen de maatschappelijke doelen die de gemeente heeft. Niet alleen kijkend naar jonge kinderen, maar uitgaand van data een passend aanbod voor alle inwoners op het gebied van bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Het nieuwe speelbeleid wordt integraal aangevlogen vanuit samenleving en de fysieke ruimte.
Uitvoeren beeldenplan inclusief (achterstallig) onderhoud en herverdeling van de kunst in de openbare ruimte
De uitvoering van het beeldenplan houdt in dat alle beelden in kaart worden gebracht en in IBOR (Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte) worden geplaatst. Beelden die niet op de juiste plek staan worden verplaatst. Alle beelden worden jaarlijks bekeken en schoongemaakt, recht gezet en gerepareerd waar nodig. Nieuwe beelden worden in het onderhoudsplan opgenomen. In wijken waar nog geen kunst is kan of een nieuw beeld geplaatst worden of een te verplaatsen beeld vindt daar een nieuwe plek.
Doorontwikkeling Uithoorn voor Elkaar: integrale samenwerking met een focus op preventie
Uithoorn voor Elkaar (UVE) is een netwerkorganisatie van 5 welzijnsorganisaties, verantwoordelijk voor het gehele preventieve voorveld. Voor de opdracht van 2024 wordt er gewerkt met KPI's (kritische prestatie indicatoren) De KPI's zijn gerelatieerd aan de maatschappelijke opgave van de gemeente Uithoorn en zijn integraal met de afdeling leven opgesteld om zo tot een opdracht uitvraag te komen. Uithoorn voor Elkaar verwerkt de ze KPI's in het jaarplan en de aanvraag voor 2024.Onderliggend aan de opdrachtversrekking ligt het programma van eisen dat in 2022 is opgesteld. Dit programma van eisen loopt van 2022 tot en met 2024. De focus ligt voor 2024 op preventie, collectief aanbod en flexibiliteit richting de inwoner. In lijn met het koersplan worden de waardes toegepast op de uitvraag en het jaarplan van Uithoorn voor Elkaar.
Opstellen beleidsregels economisch daklozen en noodopvang
Economisch daklozen betreft mensen die dak- of thuisloos zijn geraakt vanwege bijvoorbeeld het verlies van een baan of een echtscheiding. Bij deze doelgroep is geen sprake van GGZ- of verslavingsproblematiek. Op dit onderwerp is sprake van regionale samenwerking met de Amstellandgemeenten. We zitten in de laatste fase van het vaststellen van nieuwe beleidsregels voor tijdelijke huisvesting van economisch daklozen. Daarnaast is er afstemming over de besteding van de door het Rijk beschikbaar gestelde gelden. Zo verwachten we in 2024 de realisatie van een grote locatie voor tijdelijk verblijf voor alleenstaande economisch daklozen in Ouder-Amstel. Ook zijn we bezig met het creëren van een regionaal aanbod voor tijdelijke huisvesting van economisch dakloze gezinnen in de regio, waaronder een locatie voor twee gezinnen in Uithoorn.
Implementeren van '10 werkafspraken thuis in de wijk' (tussen gemeente en woningcorporaties) om dakloosheid zoveel mogelijk te voorkomen
In samenwerking met de regio worden de '10 Werkafspraken Thuis in de Wijk' vastgesteld en geïmplementeerd. Het streven is om vanaf 2024 officieel van start te gaan met de '10 Werkafspraken Thuis in de Wijk.' Tot die tijd is er al een tijdelijke werkwijze opgesteld om een uitstroommogelijkheid middels ‘omklapwoningen’ te bieden voor mensen die vanuit een beschermd wonen locatie willen terugkeren naar Uithoorn, de gemeente waar ze binding mee hebben voor hun beschermd wonen traject. De betrokken gemeenten, woningcorporatie en zorgaanbieders delen de ambitie om kwetsbare groepen met een dringende behoefte aan huisvesting een passende plek in de wijk te bieden. Voor velen vormt het vinden van een geschikte sociale huurwoning met de benodigde zorg de basis voor hun deelname aan de samenleving en hun herstel. De 'Tien Werkafspraken' fungeren als een handleiding om de samenwerking te versterken en ondersteunen en stimuleren de professionals die hierbij betrokken zijn. Binnen de richtlijnen van de werkafspraken is er ruimte voor maatwerk, waarbij het vertrouwen in de expertise van de professionals centraal staat.
Uitkomsten woonzorganalyse verwerken in woonbeleid
Uit de woonzorganalyse van 2022 blijkt dat er verschillende uitdagingen zijn met betrekking tot huisvesting voor de volgende doelgroepen: ouderen en mensen met een lichamelijke beperking, mensen met een verstandelijke beperking, personen die in een beschermde woonvorm (met begeleiding) dienen te verblijven, economisch daklozen, kwetsbare jongeren en mensen die na een intramuraal zorgtraject (weer) zelfstandig gaan wonen (met ambulante begeleiding). We hebben een actieve rol in lokale en regionale beleidsvorming op diverse thema's die rechtstreeks verband houden met deze doelgroepen. Daarnaast worden expertise en inzichten vanuit de woonzorganalyse gedeeld om bij te dragen aan beleidsvorming bij onder meer de Omgevingswet, de woonvisie en de woondeal Metropoolregio Amsterdam (MRA).
Uitvoeren domeinoverstijgende analyse vraagstukken rond vergrijzing
Vergrijzing is een vraagstuk dat ons beleid de komende jaren op vrijwel alle domeinen zal raken. Hierop dienen we voorbereid te zijn door middel van een domeinoverstijgende analyse, die ons richting zal geven betreffende de gerelateerde opgaven. In deze analyse worden zaken als woon- en zorgbehoefte, eenzaamheid en vrijwilligerswerk meegenomen. De voorbereidingen van deze analyse zijn in het 4e kwartaal van 2023 in gang gezet, met het streven om de analyse in de eerste helft van 2024 af te ronden.
Doorontwikkelen visie en uitvoeringsagenda lokaal preventie akkoord vanuit gezond en actief leven akkoord (GALA)
De afgelopen jaren is het lokale preventieakkoord uitgevoerd. De opgedane ervaringen worden betrokken bij de uitvoering van het gezond actief leven akkoord. Deze brede specifieke uitkering (SPUK) is voor de aankomende vier jaar toegekend aan de gemeente en gaat verder op de doelen vanuit het preventieakkoord.
Verder ontwikkelen brede uitvraag in toegang sociaal domein
Bij nieuwe aanvragen van inwoners wordt verder gewerkt aan de invoering van een brede uitvraag. Deze is erop gericht om de hulp/ondersteuningsvraag van de inwoner te achterhalen, om op die manier tijdige, samenhangende, passende en mensgerichte dienstverlening te bieden. Als uit de brede uitvraag komt dat sprake is van vraagstukken op meerdere leefgebieden, dan vindt via een breed casuïstiek overleg vervolgens afstemming plaats inzake individuele casussen, waarbij indien nodig ook het sociaal team en andere interne- en externe partners worden betrokken. Streven is om zo ook het aantal contactpersonen en overdrachtsmomenten voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. In Q4 van 2023 wordt samen met DUO+ gekeken hoe de stappen richting een brede uitvraag in de praktijk hebben uitgepakt en waar wellicht nog verdieping en/of verdere borging benodigd is. De mogelijke acties die daaruit voortvloeien worden in 2024 opgepakt.
Actieonderzoek Movisie en Reindert naar versterken ketensamenwerking
Stichting Reindert en Movisie hebben door middel van een veldonderzoek in beeld gebracht hoe de ketensamenwerking in het sociaal domein in Uithoorn eruitziet en waar mogelijke hiaten aanwezig zijn en hoe deze opgelost zouden kunnen worden. De interventiespecialisten van stichting Reindert zijn aan de slag gegaan met casuïstiek in Uithoorn en Movisie onderbouwt vanuit wetenschappelijk oogpunt de acties die ondernomen zijn en de meerwaarde hiervan. In Q4 2023 wordt het onderzoek naar verwachting afgerond. Samen met de ketenpartners zullen de uitkomsten worden besproken en in 2024 worden opgepakt.
Opstellen verordeningen, beleidsregels en beschikkingen inwoners zoveel mogelijk in lijn met werkwijze omgekeerde toets
In 2023 hebben we de beleidregels Wmo passend gemaakt met de methodiek van de omgekeerde toets. In 2024 gaan we verder met deze methodiek en ervoor zorgen dat de medewerkwers deze makkelijker kunnen toepassen doordat genoemde documenten volledig aansluiten bij deze methodiek.
Opzetten en uitvoeren project verbinding armoede/sport/cultuur
In 2024 gaan we verder met de integrale samenwerking en de verbinding leggen tussen de verschillende beleidsvelden. Een daarvan is cultuur en sport te verbinden met armoede, zodat inwoners van Uithoorn laagdrempelig toegang hebben tot culturele en sportieve activiteiten.
Inzet "kunst op recept".
Kunst op Recept is bedoeld voor mensen met psychosociale problemen. Dat zijn problemen die ontstaan door ingrijpende gebeurtenissen, zoals relatieproblemen, verlies van werk of een zieke partner. Mensen met psychosociale problemen hebben vaak baat bij iets anders dat hun gevoel van welbevinden vergroot. Dat kan vrijwilligerswerk of sport zijn, maar ook een kunstzinnige activiteit.In 2024 wordt kunst op recept in combinatie met welzijn op recept aangeboden.
Updaten lokaal sportakkoord (inclusief vergroten brede betrokkenheid)
In 2024 wordt het lokaal sportakkoord vanuit de brede specifieke uitkering gezond en actief leven akkoord ( spuk GALA) gefinancieerd. Dit akkoord heeft als doelstelling een integrale aanpak voor gezonde en vitale inwoners te realiseren. Het sportakkoord is hier tot en met 2026 in opgenomen. Er wordt met de bestaande partners verder gewerkt in het sportakkoord maar er wordt tevens gezocht naar een werkwijze waardoor er structureel meer initatieven ontstaan en het eigenaarschap vanuit de ondertekende partijen van het sportakkoord vergroot wordt.
Onderzoeken en uitwerken verbreding informatiepunten in de wijk
We blijven zoeken naar mogelijkheden om een laagdrempelige toegang voor inwoners in de wijk te organiseren, zoals dat bijvoorbeeld reeds gebeurt met de spreekuren voor de aanvraag van de collectieve zorgverzekeringen en met het Info- en Adviespunt in winkelcentrum Zijdelwaard. Ook in het kader van bestaanszekerheid zal verder gekeken worden naar mogelijkheden om meer zichtbaar te zijn in de meest kwetsbare wijken, zodat inwoners laagdrempelig terecht kunnen voor vragen op verschillende levensgebieden.
Ontwikkelen project 'Veilig op de fiets naar school'
Veilig op de fiets naar school wordt meegenomen in lopend beleid. In 2024 zullen er kleine acties/evenementen zijn op gezette tijden vanuit partners, scholen en de beleidstereinen sport en veiligheid.
Follow-up scan beweegvriendelijke omgeving
De uitkomsten van de beweegvriendelijke omgeving (BVO) scans worden onder meer meegenomen in het nieuwe speelbeleid en het renovatie ontwerp van de openbare ruimte in Thamerdal.
Realiseren permanente locatie Scouting Admiralengroep Uithoorn
In de raad van 3 februari 2022 werd besloten om de locatie tussen het noordelijke parkeerterrein en het voormalige waterreservoir aan te wijzen als locatie voor herhuisvesting van Scouting Admiralengroep en een investeringskrediet toe te kennen voor o.a. het bouwrijp maken van de gronden onder voorwaarde van een vastgesteld bestemmingsplan.
De Scouting is gestart met het maken van een ontwerp voor deze nieuwe locatie. Komende tijd worden afspraken gemaakt over het kostenverhaal en zijn benodigde onderzoeken ten behoeve van het ontwerpbestemmingsplan in uitvoering. Verwacht wordt dat het bestemmingsplan begin 2024 aan de aan de raad kan worden voorgelegd en aansluitend kan worden gestart met vergunningverlening en realisatie in 2024.
Uitbouwen project 'Ditzijnwij'
Vanuit de in de CUP opgenomen opgave dat we de sociale basis willen versterken waarbij er specifieke aandacht is voor diversiteit, inclusie en kansengelijkheid wordt het multi media project ‘DitzijnwijUithoorn!’ uitgevoerd. Daarbij wordt onder andere het maatschappelijk debat aangewakkerd en is er aandacht voor bewustwording van eigen gedrag en filters. Met verschillende kleinschalige activiteiten raken inwoners van Uithoorn met elkaar in gesprek waarvan een registratie wordt gemaakt die wordt gepubliceerd. We geloven daarbij in de kracht van het goede voorbeeld. In de komende jaren wordt het project verder uitgebouwd, geïntensiveerd en verbreed.
Opzetten en intensiveren buurtkamers
De afgelopen jaren is er flink wat nieuwbouw bijgekomen waarin buurtkamers een rol spelen, zoals in De Kuyper en De Scheg. Voor deze al bestaande buurtkamers en nieuw op te zetten buurtkamers is er de wens om door te ontwikkelen tot ontmoetingsplekken voor en door de buurt. Door sociale programering vanuit social partners is het de bedoeling dat er een vliegwiel beweging onstaat waarbij de buurt actief de buurtkamer gebruikt.
Cultuurcoach
De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur, verbindt cultuur met andere sectoren en ondersteunt cultuuraanbieders. Het is een echte bruggenbouwer. In de gemeente Uithoorn valt er nog een hoop winst te behalen op het onderdeel kunst en cultuur in de vrije tijd. Kunst en cultuur kunnen ook ingezet worden voor kansengelijkheid. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. In 2023 is de cultuurcoach voor het eerst ingezet en deze inzet zal in 2024 worden voortgezet.