Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Kinderen en jongeren krijgen volop kansen waarmee zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen

  2. Jeugd krijgt passende zorg en voorzieningen geboden om gezond op te kunnen groeien

  3. Kinderen en jongeren groeien veilig en zoveel mogelijk in hun eigen omgeving op

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Bied mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier.

  • Zet in op preventie, signaleer hierdoor eerder en pleeg passende interventies om complexere problemen te voorkomen.

  • Verbeteren aansluiting ondersteuning en zorg voor de complexere problemen met aandacht voor gehele gezin.

  • Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden.

  • Zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken huiselijk geweld en kindermishandeling.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Breed inzetten middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO)

Inmiddels zijn we gestart met de uitvoering van de activiteiten voortkomend uit de middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Gemeenten hebben van het rijk NPO middelen ontvangen (éénmalig) voor de schooljaren 2021 t/m 2025. Het doel hiervan is om de opgelopen leervertragingen als gevolg van corona terug te dringen. Op basis van de behoeften van de leerling populatie (vooraf in kaart gebracht) is gekozen voor het aanbieden van een divers en breed activiteitenaanbod voor de doelgroepen: 0–4, 4–12 en 12–18 jarigen. Komende schooljaren wordt de inzet geëvalueerd en gecontinueerd. Belangrijke thema's zijn: cultuureducatie, aanpak thuiszitters, mentaal welzijn, bestrijden van de leervertraging door sport en bewegen en Uithoorn is een feest. Dit activiteitenaanbod is aanvullend op de activiteiten die scholen al aanbieden vanuit hun NPO middelen.

Opzetten pilot peuter/kleuter groep

In het schooljaar 2022-2023 is bij het Duet een peuter / kleuter groep gestart. De pilot is voor de duur van twee jaar. In dit eerste jaar is een hoop ervaring opgedaan en de onverwachte uitdagingen waar de groep voor kwam te staan zijn aangepakt. Zo is de leeftijd naar beneden bijgesteld om de groep voller te krijgen en zo meer interactie tussen de kinderen te kunnen stimuleren. Het Duet verstuurd alle betrokkenen periodiek een nieuwsbulletin om de voortgang en de uitdagingen te delen met de betrokkenen.

Democracity op alle basisscholen

In schooljaar 2022-2023 zijn 8 groepen 8 van 5 scholen bij de gemeente op bezoek geweest om het spel Democracity te spelen in de raadzaal. Het oefenen van het democratisch burgerschap doormiddel van een spel blijft voor alle betrokkenen zeer positief. Ook komend schooljaar nodigen wij de groepen 8 weer uit.

Uitrollen preventieve aanpak leerplicht en thuiszitters

Door het volgen van de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) bij wettelijk gemeld verzuim, werken de klantmanagers onderwijs preventief. Dit doen zij door aan te sluiten bij de zorg- adviesteams en het houden van een preventief verzuimspreekuur op de voortgezet onderwijsscholen in de regio. Daarnaast zijn er korte lijnen met de collega’s van het sociaal domein en het Sociaal Team ten behoeve van een brede integrale samenwerking en, indien nodig, de vroegtijdige inzet van passende (preventieve) jeugdhulp.

Voor de ondersteuning in de aanpak thuiszitters worden er in de periode 2021-2025 extra gelden vanuit de NPO middelen ingezet om te voorkomen dat er (nog meer) jongeren tuis komen te zitten. In het afgelopen schooljaar is hier een start meegemaakt. Uit de evaluatie over dit schooljaar kwam naar voren dat veel jongeren behoefte hebben aan meer aandacht voor de daadwerkelijke reden voor hun verzuim. Er wordt nu (te) snel handhaving ingezet vanuit de leerplichtwet. Voor veel jongeren werkt dit averechts met gevolg schoolverzuim. Voor komend schooljaar zal dit dus een aandachtspunt blijven.

Afsluiten Convenant Integrale Vroeghulp

Het Convenant Integrale Vroeghulp heeft als doel om te ontschotten tussen organisaties, zodat er sneller geschakeld kan worden, risicofactoren eerder in beeld komen en sneller hulpverlening ingezet kan worden. De samenwerking tussen Uithoorn voor Elkaar, verloskundigen, huisartsen, GGD Amsterdam-Amstelland en de Gemeente Uithoorn is hierin vastgelegd in nauw overleg tussen deze partijen. De planning is dat dit convenant in 2023 ondertekend wordt, waarna in 2024 de uitvoering zal plaatsvinden.

Deskundigheidsbevordering aanpak gezinsgericht werken

Het Sociaal Team wordt in 2024 en de daarop volgende jaren verder geschoold op diverse onderwerpen om regionaal resultaatgericht samen te werken aan veiligheid in gezinnen. Hierdoor kunnen de professionals uit het team aansluiten bij regionale en landelijke ontwikkelingen, zoals de ontwikkelingen rondom Blijvend Veilig.

Gebiedsgericht werken in jeugddomein (van preventief tot jeugdhulp)

De kern van het gebiedsgericht werken is een betere samenwerking tussen de uitvoerende partijen die betrokken zijn bij de ondersteuning van een bepaald gezin en om de ondersteuning zo nabij mogelijk uit te voeren. In het preventieve domein is men al enige tijd geleden begonnen met gebiedsgericht werken. Vanuit die ervaring is geconstateerd dat de verbinding tussen preventief, (specialistische) jeugdhulp en verwijzers (huisartsen, GI, ouder/kind coaches en andere verwijzers) versterkt moet worden om effectievere zorg te kunnen geven aan de jeugdigen van Uithoorn. In het laatste kwartaal van 2023 worden stappen gezet om gebiedsgericht werken te gaan uitvoeren in Uithoorn. In 2024 zal gebiedsgericht werken verder zijn vorm krijgen in een lerend proces. Zodat alle partijen die betrokken zijn bij de zorg voor jeugdigen elkaar kennen, elkaar weten te vinden en af te stemmen met elkaar af wanneer nodig.

Uitwerken en uitvoeren sturingsmogelijkheden uitgaven Jeugdzorg

In het kader van de proeftuin specialistische jeugdhulp (onderdeel van het programma datagedreven sturen) is onderzocht welke sturingsmogelijkheden voor kostenbeheersing er mogelijk zijn, onder meer op basis van landelijke onderzoeken. Die mogelijkheden zijn uitgewerkt in de projecten ‘Sturen op Inhoudelijke Beleidslijnen’ en ‘Vergroten Kostenbewustzijn’. Deze sturingsmogelijkheden worden door een multidisciplinair actieteam van de DUO-gemeenten uitgewerkt in een concreet plan van aanpak, om zo te kunnen bijdragen aan het bevorderen van een betere balans tussen de in- en uitstroom, het voorkomen van het inzetten van jeugdhulp en de beheersing of tempering van de zorgkosten. Daarbij zal ook gebruikgemaakt worden van het dashboard jeugdhulp, dat in 2023 is ontwikkeld. De uitvoering van het plan van aanpak zal in 2024 verder plaatsvinden.

Uitvoeren regioaanpak 'Veligheid voor Elkaar'

De regioaanpak 'Veiligheid voor Elkaar' zet zich ook in 2024 voort. Uit deze regionale aanpak volgen lokale acties in de gemeente Uithoorn zoals bijvoorbeeld het inzetten van trainingen voor professionals, een expositie of gebruik maken van expertise van de regionale partijen. Er wordt gewerkt aan drie speerpunten: 1. Zichtbaar, bespreekbaar en ieders verantwoordelijkheid. 2. Verantwoord ouderschap en veilige relaties. 3. Geweld stoppen en structureel oplossen. Alle acties die lokaal worden ingezet in opvolging van het regionale programma staan opgenomen in het Uitvoeringsprogramma van het Integraal Veiligheidsbeleid.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)

Vanuit het Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs 2021-2025 lopen momenteel verschillende projecten. De investering voor het Vakcollege Thamen is dit jaar goedgekeurd en de plannen voor de Vuurvogel worden in 2024 verder uitgewerkt. Komend jaar staat in het teken van verdere uitvoering van de plannen. Een ander belangrijke opdracht voor komend jaar is het herzien van de leerlingprognoses om meer zicht te krijgen op de actuele en toekomstige leerlingaantallen en vanuit daar gedegen keuzes te maken voor de herijking van het IHP in 2025.

Taalachterstanden

Voor kinderen waarbij op jonge leeftijd taalachterstanden worden geconstateerd bieden wij in Uithoorn onder andere een voorschools programma. Afgelopen jaar zijn er door de pilot Meerwijk stappen gezet in de verbinding tussen voorschool en de basisschool. In deze pilot is het verhogen van de ouderbetrokkenheid een van de doelen. Hierin zijn successen geboekt maar ook uitdagingen gebleken. In 2024 blijven deze speerpunten staan om verder te ontwikkelen. Verder gaan wij in gesprek met de betrokken partijen om te kijken of de criteria, om deel te nemen aan een voorschools programma, nog aansluit bij de populatie inwoners in Uithoorn.

Doorgaande lijn zorg en onderwijs

Er wordt continue aandacht besteed aan de doorgaande lijn, onder meer door samen met scholen en de samenwerkingsverbanden Amstelronde (PO) en Amstelland en Meerlanden (VO), verder inhoud en vorm te geven aan ‘passend onderwijs en zorg’. Zowel lokaal (LEA) als regionaal (REA) worden hier concrete afspraken over gemaakt. Ook wordt de doorgaande lijn zorg en onderwijs besproken in de Ontwikkelvisie gezond, veilig en kansrijk opgroeien in Uithoorn. Op deze wijze wordt niet alleen bestuurlijk over de doorgaande lijn gesproken, maar ook op uitvoerend niveau.

Ontwikkelvisie 0-18 jarigen

De Ontwikkelvisie kansrijk, gezond en veilig opgroeien in Uithoorn is in 2022, samen met verschillende partners zoals kinderdagverblijf, primair en voortgezet onderwijs, jeugdzorg en ouders, ontwikkeld om gezamenlijk te komen tot een visie op kansrijk, gezond en veilig opgroeien in Uithoorn. Uit deze Ontwikkelvisie zijn 10 pijlers gekomen waar verder aan gewerkt zal worden in Uithoorn. Ook in 2024 zal verder vorm gegeven worden aan de uitvoering van deze Ontwikkelvisie. Zo is er een werkgroep ontstaan die zich bezig houdt met de verdere implementatie van de visie en zijn er elk kwartaal brede werkveldoverleggen met het gehele werkveld preventieve jeugdzorg en onderwijs om uitvoering te geven aan de 10 pijlers.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf