Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Mensen met lokale binding hebben de mogelijkheid te wonen in de gemeente

  2. Er is balans tussen verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Verminder de lokale druk op de woningmarkt

  • Verbeter de aansluiting van de woningvoorraadop de vraag en ontwikkeling van de Uithoornse samenleving

  • Verbeter de verkeersveiligheid

  • Verbeter de bereikbaarheid van woningen,bedrijven en voorzieningen

  • Beperk negatieve effecten van verkeer en vervoer

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Versterken regie op uitvoering van woningbouwopgave en nieuw woonbeleid

Naar verwachting wordt de nieuwe Woonvisie eind 2023 aan de gemeenteraad aangeboden. In het verlengde van de Nationale Woon- en Bouwagenda, Nationale Prestatieafspraken en de regionale Woondeal MRA is een steviger regie op de woningbouwproductie wat betreft omvang, voortgang en betaalbaarheid cruciaal.

We willen de aansturing van projecten vanuit het nieuwe woonbeleid intensiveren en aanvullend benodigde instrumenten verkennen en inzetten. Daarvoor is ook een nauwere samenwerking en afstemming met corporatie(s) en marktpartijen nodig. Daar hoort ook bij een goed inzicht in bestaande en nieuwe subsidiemogelijkheden voor woningbouw.

Daarnaast is een steviger tussentijdse monitoring van de voortgang wat betreft aantal, samenstelling (differentiatie naar huur/koop en prijssegmenten in het kader van betaalbaarheid) van belang, ook voor verantwoording naar en afstemming richting regio en hogere overheden. Mogelijke realisatie van flexwoningen blijft aandachtspunt in het kader van de huisvestingsopgave.

Bij bouwprojecten blijven we aandacht besteden aan de benodigde diversiteit en kwaliteit van woningen en woonomgeving, zowel met het oog op de leefbaarheid binnen de wijken, de verduurzamingsopgave als de woningbehoefte binnen de gemeente.

Aanpassen huisvestingsverordening o.b.v. nieuwe sturingsmogelijkheden Rijk

Op landelijk niveau is een herziening van de Huisvestingswet gaande. Na vaststelling van de nieuwe wet is aanpassing van de lokale Huisvestingsverordening aan de orde in 2024. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar bevordering van doorstroming, mogelijke verruiming van lokaal maatwerk en het opnemen van de verplichte urgentie categorieën zoals die door het Rijk zijn bepaald.

Versterken verbinding huisvesting aandachtsgroepen en wonen met zorg

Gemeenten moeten in 2026 beschikken over een integrale Woonzorgvisie (dat dan een Programma gaat heten in het kader van de Omgevingswet). Met de nieuwe Woonvisie die naar verwachting eind 2023 wordt aangeboden aan de gemeenteraad, voorzien we naar huidig inzicht zo goed mogelijk in die verplichting. Echter, verdere uitwerking van de plannen van het Rijk moet nog plaatsvinden. Op regionaal en lokaal niveau is een sterkere focus op wonen en zorg (met name voor ouderen) en de huisvesting van aandachtsgroepen de komende tijd cruciaal, als uitwerking van de landelijke Programma’s ‘Een Thuis voor iedereen’ en ‘Wonen en zorg voor ouderen’. Meer en goede afstemming intern én met de regiogemeenten is nodig.

Doorstroming blijvend op de agenda

Naast de nieuwbouwopgave is de focus op optimale doorstroming binnen de gemeente blijvend van belang. We houden huidige regelgeving tegen het licht en verkennen aanvullende mogelijkheden samen met onze partners.

Nieuwe meerjarige prestatieafspraken

Het nieuwe Woonbeleid en de vele ontwikkelingen die op het gebied van het wonen spelen, vragen om een vernieuwde set meerjarige prestatieafspraken met Eigen Haard, de huurdersvereniging Uithoorn en De Kwakel (HUK) en Woonzorg Nederland. Die in 2024 worden opgesteld en ondertekend.

Uitvoeringsprogramma 2022 - 2025 Mobiliteitsvisie Uithoorn 2040

De Mobiliteitsvisie Uithoorn 2040 is vastgesteld begin 2022. Als onderdeel van de Mobiliteitsvisie is het Uitvoeringsprogramma 2022 - 2025 Mobiliteitsvisie Uithoorn 2040 vastgesteld eind 2022. Met het uitvoeringsprogramma wordt inzichtelijk gemaakt op welke termijn en met welke middelen uitvoering wordt gegeven aan de Mobiliteitsvisie.

Voor 2024 zijn de volgende deelprojecten aan de orde, die reeds eerder gestart zijn:

  • Opstellen en uitvoeren monitoringsprogramma mobiliteit: Om onderzoek te doen naar verkeerskundige maatregelen is structurele (verkeers)data nodig. Vlak na de zomer van 2023 zijn er gedurende drie weken verkeerstellingen met telslangen en parkeerdrukmetingen gehouden. Er is ook een overzicht gecreëerd van de verkeersveiligheid in Uithoorn (top 10-verkeersonveilige hotspots en opgeleverde verkeersveiligheid projecten). Eind 2023 zijn de verkeerstellingen en verkeersveiligheid analyse gebundeld en aangeboden aan de gemeente. De data wordt gebruikt ter ondersteuning van (ruimtelijk) initiatieven en voor het schrijven en evalueren van beleid.

  • Opstellen van nieuw parkeerbeleid inclusief de participatie en uitwerking: De Mobiliteitsvisie Uithoorn vraagt om nieuw parkeerbeleid vóór 2024. Eind 2022 is een start gemaakt met het vormgeven van nieuwe parkeerbeleid waarmee de doelstellingen benoemd in de Mobiliteitsvisie Uithoorn verder zijn uitgewerkt. Het nieuwe parkeerbeleid is aangeboden aan de raad ter vaststelling eind 2023. Het parkeerbeleid wordt de 'Parkeervisie Uithoorn' genoemd. Als uitwerking van de Parkeervisie Uithoorn is het ontwerpbestemmingsplan parapluplan parkeren ter inzage gelegd, welke eind 2023 of begin 2024 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd ter vaststelling. Het parapluplan parkeren verankert de beleidsregels voor de parkeernormen worden vastgesteld door het college onder de naam 'Beleidsregels Parkeernormen Uithoorn'. In 2024 wordt er vervolgens onderzoek gedaan naar het invoeren/uitbreiden van blauwe zone in het Dorpscentrum en busstation Uithoorn.

  • Uitvoeren ontwerpopgave Arthur van Schendellaan: Als onderdeel van de Mobiliteitsvisie Uithoorn is de ontwerpopgave Arthur van Schendellaan (en Achterberglaan) gestart. De ontwerpopgave stond gepland voor lange termijn maar is naar voren gehaald in verband met gepland onderhoud en de verdichtingsopgave voor de basisschool de Vuurvogel. Er is onderzoek gedaan naar herinrichten van de parallelstraten naar (twee richting)fietspaden conform de mobiliteitsvisie. Er is ook onderzoek gedaan naar andere varianten. De studie, de voorkeursvariant en het vervolgproces worden gedeeld met de raad eind 2023 of begin 2024.

  • Voorbereiden investeringsbesluit fietsbrug Legmeerbos richting BTAZ terrein: De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorlopig ontwerp Legmeerbos. Als onderdeel van het voorlopig ontwerp moet er een investeringsbesluit genomen worden over de fietsbrug van het Legmeerbos naar het Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ terrein). Daarvoor wordt verkend wat de kosten zijn voor de brug en er wordt subsidie aangevraagd bij de Vervoerregio Amsterdam. De gemeente is nog in gesprek met de gemeente Amstelveen en de Vervoerregio Amsterdam over de planning en kosten. Naar verwachting wordt de brug pas aangelegd als het BTAZ terrein in ontwikkeling is. Dat zal dus niet op korte termijn zijn.

  • Pilot Wilhelminakade: De Mobilieitsvisie Uithoorn 2040 vraagt om een oplossing voor het spanningsveld tussen snel- en langzaam verkeer op de Wilhelminakade. Hiervoor was een pilot gepland in de zomer van 2022 maar in goed overleg met de ondernemers is de pilot uitgesteld naar 2023. De vernieuwde pilot liep van juli 2023 t/m september 2023. De pilot betrof het creëren van een terrasgebied om de verblijfskwaliteit te verbeteren waardoor de snelheid afneemt en de verkeersveiligheid verbetert. De pilot is vormgegeven samen met de ondernemers aan de Wilhelminakade en wordt eind 2023 geëvalueerd. In 2024 wordt de evaluatie gedeeld met de raad met een voorstel voor een vervolg.

  • Opstellen wegencategoriseringsplan: In 2023 is er onderzoek gedaan naar de wegencategorisering in Uithoorn. Met wegencategorisering wordt bedoeld de functie en de inrichting van alle (hoofd)wegen in Uithoorn waarbij onderscheid wordt gemaakt in snelheid (30/50/80 km/u) en type weg (erftoegangsweg of gebiedsontsluitingsweg). Als onderdeel van het onderzoek vinden er verkeersmodelstudies plaats. Na het vaststellen van de wegencategorisering kan er worden gewerkt aan één mobiliteitsnetwerk voor Uithoorn. Het wegencategoriseringsplan wordt voorgelegd aan de raad begin 2024 samen met het onderzoek naar weren van (doorgaand) verkeer op de oost-west en noord-zuid verbindingen, de Boterdijk en Drechtdijk.

Daarnaast staat voor 2024 gepland om de volgende projecten te starten:

  • Onderzoek vermindering (doorgaand) verkeer oost-west- en noord-zuidroutes Uithoorn

  • Onderzoek vermindering (doorgaand) verkeer Boterdijk en Drechtdijk

  • Opstellen nieuwe wegencategoriseringsplan en inrichtingsplan 30 km/u wegen(GOW30)

  • Laadpalenbeleid en plaatsingsplan/-kaart

  • Opzetten en intensiveren werkgeversaanpak

  • Verbeteringsprogramma opstellen voor het fietsnetwerk

  • Introductie en promotie van MaaS-apps in overleg met de Vervoerregio Amsterdam

  • Onderzoek naar verbetering prioriteitsmogelijkheden VRI's langzaam verkeer Zijdelweg en Koningin Maximalaan.

Overzicht realisatie woningbouwprojecten 2024/2025

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf