Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners en ondernemers komen met initiatieven die bijdragen aan de maatschappelijke effecten

  2. De gemeente komt proactief met ontwikkelkansen

  3. De schaarse ruimte wordt effectief benut

  4. Besluitvorming over projecten vindt op basis van integrale afweging van maatschappelijke effecten

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Omarm initiatieven met de 'ja, mits'-houding

  • Verbeter de samenwerking tussen samenleving en overheid

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Uitwerken beleidshuis

De Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt, kent een aantal instrumenten. Bij beleidsontwikkeling zijn met name de instrumenten Omgevingsvisie, Omgevingsprogramma en Omgevingsplan relevant. Om te zorgen dat alle beleidsdocumenten bijdragen aan de maatschappelijke effecten en de ambities zoals gesteld in de omgevingsvisie is het van belang dat bestaand en nieuw beleid gestructureerd wordt aan de hand van deze instrumenten. Een dergelijke structuur bevordert de inzichtelijkheid en efficiency van nieuw op te stellen beleid. Tevens helpt het om een integrale manier van werken vorm te geven. Het uitwerken van dit beleidshuis vraagt om een extra investering. Deze omvat tevens een inhaalslag om bestaand beleid alsnog in de nieuwe structuur onder te brengen.

Toewerken naar gebiedsdekkend omgevingsplan

Er wordt onder begeleiding van een adviesbureau een start gemaakt met het opstellen van het Omgevingsplan. Hierbij wordt de omgevingsvisie als uitgangpunt genomen.

Opstellen gebiedsprogramma's o.b.v. Omgevingsvisie

In de omgevingsvisie zijn de ambities opgenomen op de lange termijn. Hoe deze ambities verwezenlijkt kunnen worden, wordt met maatregelen in een programma opgenomen. Deze programma's volgen de structuur van de omgevingsvisie en kunnen zich onderscheiden naar gebiedsprogramma's en naar thematische programma's. Het opstellen van deze programma's vraagt om extra budget bovenop het bestaande budget van de Omgevingswet. Naast inhoudelijke vulling van het programma is het nodig dat er een verantwoordelijke aangewezen wordt voor opstellen en verwezenlijken van de programma's.

Inrichten monitoring en evaluatie beleidscyclus Omgevingswet

Het volledig doorlopen van de beleidscyclus vraagt om een extra inspanning op het gebied van monitoring en evaluatie. Dit is mede van belang om de effecten van de in de gebiedsprogramma's opgenomen maatregelen te kunnen beoordelen. De Omgevingswet vraagt om een flexibel en adaptatief karakter van de instrumenten (zoals omgevingsvisie, programma, omgevingsplan). Ook vraagt de Omgevingswet om te sturen op kwaliteiten en effecten. Nader onderzocht wordt hoe we hier op een innovatieve manier vorm aan kunnen geven in het kader van de milieueffectrapportage en monitoring en evaluatie.

Uitvoeren nieuwe Ruimte voor Ruimte (RvR) regeling

De provincie heeft met ingang van 1 januari 2023 een nieuwe RvR regeling opgenomen in de Omgevingsverordening. Het oude RvR beleid wordt op dit moment geëvalueerd en nieuw beleid wordt ontwikkeld. Een aantal initiatiefnemers heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn en wachten op het te ontwikkelen beleid. Deze initiatieven zullen als eerste afgehandeld worden. Vervolgens kunnen ook nieuwe initiatieven in behandeling genomen worden. Het nieuw op te stellen RvR beleid draagt bij aan het creëren van nieuwe ontwikkelkansen.

Participeren in Uitvoeringsprogramma Verstedelijkingsstrategie MRA

De Verstedelijkingsstrategie vormt voor de (middel)lange termijn het gemeenschappelijk kader voor interventies van rijk en regio gericht op de ambities in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het Rijk heeft inmiddels de NOVEX aanpak geïntroduceerd om meer integraal en gebiedsgericht te werken. Het Verstedelijkingsconcept MRA is in de NOVEX-aanpak te beschouwen als Ontwikkelperspectief.  Op basis daarvan wordt gewerkt aan de Uitvoeringsagenda MRA. Uithoorn wil hier haar bijdrage aan leveren en daarmee haar belangen zo veel mogelijk geborgd zien. De aandacht richt zich hierbij ook op een integrale gebiedsgerichte Schiphol aanpak voor de Zuidflank van de MRA.

Doorlopen definitiefase transformatie Amstelzone

In de omgevingsvisie is de ambitie opgenomen om een mogelijke (gedeeltelijke) transformatie naar woningbouw van de bedrijventerreinen in de Amstelzone, waaronder het voormalige Cinduterrein. Dit wordt nader uitgewerkt samen met provincie en regio. Doel is om pro actief te komen tot ontwikkelkansen.

Inrichten proces voor initiatieven derden

Met invoering van de Omgevingswet wordt het initiatief centraal gezet (ja, mits ...) en wordt een integrale vergunningverlening verlangd. Om dit vorm te geven is de overlegstructuur voor initiatieven aangepast aan een VNG model:

  • Pre scan (VTH en RO waar de te volgen route voor een initiatief wordt bepaald)

  • Intaketafel (strategisch adviseurs waar de wenselijkheid van een initiatief wordt bepaald)

  • Omgevingstafel (adviseurs van gemeente, ketenpartners en initiatiefnemer waar de haalbaarheid van een initiatief wordt besproken).

Doel is te werken naar een concept omgevingsvergunning zodat een daaropvolgende aanvraag omgevingsvergunning binnen de wettelijke termijn van 8 weken kan worden verleend. Daarbij staan het proces en de rollen met verantwoordelijkheden van de betrokken partijen centraal. Om intern een goed verloop van het proces te bevorderen, zijn er afspraken gemaakt over het aanleveren van de documenten, de rollen en verantwoordelijkheden van de deelnemers aan de verschillende tafels. Er worden afspraken uitgewerkt over het adviseren door ketenpartners.

Opstellen spelregels participatie en communicatie voor initiatieven

Dit valt uiteen in 3 gedeelten:

  • right to challenge (hier vallen ook initiatieven in de openbare ruimte onder);

    Participatie in de basis goed op orde brengen, inclusief de mogelijkheid om initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren en zorgvuldig te behandelen, is al een behoorlijk grote stap. Een waar het uitvoeringsplan participatie in voorziet, maar waar dus ook nog de nodige stappen in moeten worden gezet. Het lijkt redelijk, realistisch en zorgvuldig om daar eerst de beschikbare tijd, aandacht en middelen in te investeren. En pas daarna te gaan onderzoeken welke waarde het fenomeen uitdaagrecht specifiek voor Uithoorn kan toevoegen en wat daarvoor gedaan moet worden. Dit nemen we ook als zodanig op in de participatieverordening.

  • participatienota in kader waarvan een participatie toolbox ontwikkeld wordt;

    In 2024 wordt uitvoering gegeven aan het vastgestelde uitvoeringsplan participatie in de vorm van trainingen, evaluatie van participatieprocessen, e.d.

  • participatiebeleid voor uitvoering van de (verplichte) participatie van de nieuwe Omgevingswet;

    Er vindt monitoring en evaluatie plaats van de opgestelde handreiking participatie voor initiatiefnemers.

Voortzetten werkzaamheden dorpscentrum

  • Uitvoeren werkzaamheden Verkeersplan Dorpscentrum: Als onderdeel van het vastgestelde plan Dorpshart aan de Amstel (2017) is het Verkeersplan Dorpscentrum uitgewerkt. In 2021 is gestart met de uitvoering en na de zomer van 2023 worden de laatste werkzaamheden verricht. De oplevering heeft al plaatsgevonden. Er zal nog wel worden gemonitord of er nog kleine aanpassingen nodig zijn.

  • Herontwikkeling Winkelcentrum Amstelplein: De upgrade van de passage van het winkelcentrum zal worden uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2023. In de zomer van 2023 heeft het bestuur van het Rabo Pensioenfonds bij heroverweging opnieuw besloten om de transitie van de kantoren naar 74 appartementen daadwerkelijk uit te voeren. Een risicodragende ontwikkelaar zal de plannen voor de vermogensbeheerder van het fonds verder ontwikkelen en uitvoeren. Naar verwachting worden de ontwerpen in 2024 uitgewerkt.

  • Ontwikkeling Schansgebied: De Schanskerk c.a. is aangekocht door ontwikkelaar Schanskerk B.V. Vlak voor de zomer van 2023 is de geselecteerde architect gestart met de ontwerpwerkzaamheden voor de appartementen voor de nieuwbouw achter het kerkfront. De gemeente heeft de grond voor de vijf woningen via een tender te koop aangeboden. In oktober 2023 wordt naar verwachting een ontwikkelaar geselecteerd die de grond zal kopen. De selectie vindt plaats op basis van kwalitatieve randvoorwaarden. Daarna kan het ontwerpproces worden voortgezet en volbracht.

  • Ontwikkeling Irenelaanlocatie: Voor het gedeelte met de grondgebonden woningen wordt in 2023 een bestemmingsplan voorbereid. Aan het begin van 2024 kan de tender voor de verkoop van de acht grondgebonden woningen worden voortgezet. De gunning zal in hoofdzaak gebaseerd zijn op basis van kwalitatieve uitgangspunten. Er is wel een minimum verkoopbedrag in de tender opgenomen. Na gunning voor de zomer van 2024 kunnen de woningen door een architect worden ontworpen.

  • Ontwikkeling voormalig ING pand en huidig politiekantoor: De ontwikkelaars zijn voornemens om nog in 2023 een principeverzoek in te dienen voor de sloop van deze panden en ongeveer 50 zorgwoningen te realiseren in samenwerking met de gemeente. De gemeente is voornemens om het politiekantoor aan te kopen en door te verkopen aan de ontwikkelaar, zodat de plannen kunnen worden uitgevoerd in 2025, na de verhuizing van de politie.

  • Herinrichting Openbare Ruimte: Na gereedkomen van de Nieuwe Groene Verkeersstructuur wordt in de tweede helft van 2023 gestart met een participatietraject voor het ontwerpproces van het pleintje voor het gemeentehuis en het plein behorend bij Winkelcentrum Amstelplein. De planning is gericht op een start van de uitvoering in het laatste kwartaal van 2024.

Overzicht gebiedsontwikkelingen

Project

Fase

Type

Programma centrum. Bestaande uit:

Groene verkeersstructuur

Nazorgfase

Investering

Amstelplein

Realisatiefase

Particuliere ontwikkeling

Irenelocatie

Ontwerpfase

GREX (toekomstig)

Schansgebied

Ontwerpfase

GREX (toekomstig) & Investering

ING-strip

Ontwerpfase

GREX (toekomstig)

Herinrichting openbare ruimte

Ontwerpfase

Investering

De Rede

Nazorgfase

Particuliere ontwikkeling

Jachthaven

Nazorgfase

Particuliere ontwikkeling

Kootpark-Oost. Bestaande uit:

Connexxion

Realisatiefase

Particuliere ontwikkeling

Aldi

Realisatiefase

Particuliere ontwikkeling

Zwembadlocatie

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Sportlaan

Ontwerpfase

Investering

Centrum De Kwakel. Bestaande uit:

Herinrichting openbare ruimte

Realisatiefase

Investering

Supermarkt + Appartementen

Ontwerpfase

Particuliere ontwikkeling

Overige projecten

Heijermanslaan

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

J. Enschedeweg 160 -180 (voormalige Plux)

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Vinckebuurt

Realisatiefase

Particuliere ontwikkeling

Huisvesting Arbeidsmigranten Dwarsweg

Ontwerpfase

Particuliere ontwikkeling

Nieuw Politiekantoor

Realisatiefase

GREX (toekomstig)

WAPO/Thamenhof

Realisatiefase

Particuliere ontwikkeling

Iepenlaan

Nazorgfase

GREX

Bovenboog

Nazorgfase

Particuliere ontwikkeling

Thamerdal diverse Projecten van Eigen Haard

Initiatieffase + Ontwerpfase

Nader te bepalen

Toekomstig bedrijventerrein tussen Poelweg en Noordammerweg

Initiatieffase + Ontwerpfase

Nader te bepalen

Rietkraag

Nazorgfase

GREX

Vakcollege Thamen incl. woningbouw

Ontwerpfase

GREX (toekomstig)

Nieuwbouw Vuurvogel incl. Woningbouw

Initiatieffase

GREX (toekomstig)

Legmeerplein

Ontwerpfase

GREX (toekomstig)

Legmeerwest 4, 5, 6

Nazorgfase

GREX

Drechtdijk 125 - Drechthoeve

Ontwerpfase

Particuliere ontwikkeling

Noorddammerweg 68

Ontwerpfase

Particuliere ontwikkeling

Koningin Julianalaan 18

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Boterdijk 67

Ontwerpfase

Particuliere ontwikkeling

Thamerweg 11-19

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Transformatie Amstelzone

Definitiefase

Nader te bepalen

Duuzaamheidspark Noorder-Legmeerpolder

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Huisvesting Scouting in het Libellebos

Initiatieffase

Particuliere ontwikkeling

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf